2014-07-03 17:30:57• hírek • Kocsis Zoltán

Elfogadta a polgármesteri hivatal átalakítását a városi tanács

Feher Doina
Feher Doina

Az egy héttel ezelőtti rendes havi üléshez képest csütörtökön zökkenőmentesen zajlott le Szatmárnémeti Városi Tanácsának rendkívüli ülése: a testület beiktatta az új tanácsost, elfogadta a polgármesteri hivatal szerkezeti felépítésének módosításáról szóló határozatot és a VSK legújabb szakosztályának költségvetését.

A mindössze hat pontot tartalmazó napirend első passzusa az új tanácsos beiktatása volt. Nicolae Suta PDL-és tanácsos még októberben lépett vissza a tisztségéből, a párton belül dúló háborúk következtében a demokrata-liberálisoknak csak most, nyolc hónap után sikerült dönteniük utódjáról. Feher Doina kinevezésével ismét teljessé, 23 tagúvá vált a tanács.

Az új tanácstag pedig rögtön egy kényes, sok vitát kiváltott kérdésben kellett döntenie: a polgármesteri hivatal szerkezeti felépítésének megváltoztatásáról. Florin Iura, a jogi bizottság elnöke elmondta, mivel csak ő maga és Maskulik Csaba vett részt a bizottsági ülésen, így nem volt meg a szükséges kvórum ahhoz, hogy véleményt formálhassanak. Mivel azon rendkívüli tanácsülésről van szó, a bizottsági vélemény csak konzultatív. Ennek következtében az sem okozott fennakadást, hogy a szolgáltatás szakbizottsága sem tudott állást foglalni, mivel az ülésen részt vevő négy tag közül kettő mellette, kettő pedig ellene szavazott.

Ezzel együtt a testület elé került a tervezet és az el is fogadta - Butka Gergely és Láng László tartózkodása mellett. „A múltkor több törvényi rendellenességet találtunk. Ezeket azóta sikerült orvosolni, így elfogadtuk a határozatot", mondta Magyar Lóránd, az RMDSZ frakcióvezetője.

„Én azt várom el egy szerkezeti átalakítástól, hogy az csökkentse a bürokráciát, a kiadásokat és növelje az ügyintézés hatékonyság. Nem vagyok arról meggyőződve, hogy a mostani változtatások ezt eredményezik. Arra a kérdésre se kaptam választ, hogy az új szerkezet miként módosítja a személyzeti kiadásokat", indokolta tartózkodásának okait Butka. „Az is furcsának tűnik, hogy egyszer arra panaszkodunk, nincs elég hely a hivatalnak otthont adó épületben, utána pedig több irodát hozunk létre", tette hozzá a tanácsos.

„Olyan közigazgatást szeretnék, amelyben gördülékenyen mennek a dolgok és az embereknek nem kell napokat várniuk. Ezért is hozunk létre több irodát is, hogy az embereket gyorsabban ki tudjuk szolgálni. Ennek következtében ezentúl nem csak 8-16 óra között lesz ügyfélfogadás, hanem este 20.00 óráig", magyarázta a változtatások okait Dorel Coica polgármester, aki több hónap után vett részt ismét tanácsülésen. Coica mindenkit biztosított arról, a szerkezeti átalakítás nem jelenti új személyek alkalmazását, csak újabb, funkcionálisabb irodák létrehozását eredményezi.

Egy másik napirendi pontnál a testület 150.000 lejes költségvetést szavazott meg a Szatmárnémeti Városi Sportklub legújabb szakosztályának, a karaténak. Magyar ezzel kapcsolatban arra kérte a polgármestert, hívja össze a VSK igazgatótanácsát, vitassák meg a szakosztályok külön költségvetését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a karate szatmári népszerűsítése és eredményessége érdekében kifejtett tevékenységük miatt a Samuraiul klub edzőit alkalmazni kellene az új szakosztályon belül. Fógel László hasonlóan nyilatkozott Terely Mihály, a legeredményesebb szatmári cselgáncs-edző kapcsán, akit „meg sem kerestek a cselgáncsszakosztály megalakulásakor".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: